Skip to content
Interview

In gesprek met Wicher Meijer

Auteur Annelieke Boeren
Datum: 13 December 2022 | Leestijd: 5 minuten
Deel via whatsapp

In gesprek met Wicher Meijer

 

We willen dat iedereen van kunst moet kunnen genieten. Daarom gaat CrossArts ook ‘de straat’ op.

 

CrossArts’ Wicher Meijer over kunst beleven zoals het bedoeld is

Met zo’n 25 jaar ervaring in de sector op zak is Wicher Meijer inmiddels goed bekend met de mores in cultureel Breda. Zijn credo: van meer van hetzelfde wordt het nooit beter. De rol van firestarter van het CrossArts initiatief past hem dan ook goed. “We mogen hartstikke trots zijn op wat er op cultureel vlak al gebeurt in deze stad. Maar het mag allemaal wel wat frisser en nieuwer. Ontbreekt het aan durf in Breda? CrossArts wil daar verandering in brengen.”

Hoe gaat CrossArts dat doen?
“We zoeken de verbinding tussen de grote culturele instituten en de kleine, nog niet gevestigde kunstenaars. Hoe kun je die partijen mét elkaar nieuwe, betekenisvolle dingen laten doen? Zonder te vervallen in locatie-denken en alle vastigheden die daarbij komen kijken. Want dan wordt het al snel duur en ingewikkeld. De openbare ruimte is ons palet. In de stad en in het groen. Dát maakt dit heel interessant. En lekker laagdrempelig.”

 

“Het ontbreekt aan durf in Breda. CrossArts moet daar verandering in gaan brengen.”

 

Waarom is die laagdrempeligheid zo belangrijk?
“Omdat iedereen van kunst moet kunnen genieten. Kunst is vaak nogal moeilijk. Je moet er uitleg bij hebben, omdat het anders niet te begrijpen is. En je moet er een kaartje voor kopen, omdat je het anders niet kunt bekijken. Als je er dan toch al weinig mee hebt, haak je snel af. En dat maakt het voor veel mensen ontoegankelijk. Daar willen we met CrossArts graag vanaf.”

Hoe pak je dat dan aan?
“Allereerst dus door letterlijk die drempel weg te nemen. Ons programma speelt zich vaak gewoon op straat af – en je komt het dus haast per ongeluk tegen. We willen ook een begrijpelijk kunstprogramma maken. Betekenisvol, maar laagdrempelig. Dat betekent óók dat het soms lekker groots en opvallend mag zijn. Iets waarvan je denkt: wow, dat dít er in mijn stad is, dat is echt te gek. Reuring en lol, ook dát is kunst. Je hoeft er niet altijd uitleg bij te hebben. Het zorgt ervoor dat mensen een fijn moment beleven en zich trots en verbonden voelen. Met de stad, maar ook met elkaar.”

 

“We hebben écht niet de illusie dat we de tweedeling in de stad gaan oplossen. Maar gedeelde ervaringen dragen daar wel aan bij.”

 

Kunst als sociaal bindmiddel dus?
“Dat kan het zeker zijn. En begrijp me niet verkeerd, we hebben écht niet de illusie dat we de tweedeling in de stad gaan oplossen. Maar gedeelde ervaringen dragen daar wel aan bij. Dat genieten van die stad, dat iedereen dat kan. Daar kunnen kunst en cultuur echt een grote rol in spelen.”

Hebben we daarmee dé opdracht voor CrossArts te pakken?
“Deels. En we zijn er ook om verdieping te brengen. We leven in een tijd waarin steeds meer mensen ‘deconnected’ lijken te raken met de wereld om hen heen. Afgestompt en niet meer wetend waar ze bij horen of bij willen horen. Van méér plat entertainment en méér bouwen wordt het er dan niet beter op. Wél van nieuwe ervaringen opdoen. Die je verwonderen, iets bijbrengen en zelfs een stukje zin geven.”

Welke rol heeft de publieke ruimte daarbij?
“Omdat we kunst toevoegen aan de openbare ruimte, ga je met andere ogen naar je omgeving kijken. Bewuster en met meer respect. Voor de stad en wat zich er allemaal heeft afgespeeld – en óók voor de natuur en hoe fijn het daar eigenlijk is. Dat geeft niet alleen een extra dimensie aan de beleving van kunst, het draagt ook bij aan het maken van die connectie die nu juist zo belangrijk is. Het helpt je aarden, zeg maar.

En hoewel dit misschien wat hoogdravend klinkt allemaal, hoeft het écht niet zo ingewikkeld te zijn. In tegendeel! Als het ons alleen al lukt om mensen die eigenlijk onderweg zijn naar iets anders, even van hun fiets te laten stappen. Omdat ze CrossArts toevallig tegenkomen en denken ‘hé, wat gebeurt hier?’ Wat er dan gebeurt, in een split second. Die verrassing, die verwondering. Dáár zit het ‘m voor mij in. Dát is hoe CrossArts bedoeld is.”

Wicher Meijer is geen onbekende in Breda. Op dit moment is hij als bestuursadviseur verbonden aan de BUAS en is hij lid van de Raad van Toezicht van de Nieuwe Veste (Centrum voor de Kunsten in Breda). Naast zijn reguliere functies helpt hij jonge, culturele initiatieven graag naar ‘het volgende honk’. Met zijn ruime ervaring in leisure, onderwijs en cultuur en zijn organisatorisch inzicht, hoopt hij CrossArts een vliegende start te geven.
Voormalig bestuursvoorzitter CrossArts –

This site is registered on wpml.org as a development site.