Spring naar content

Blocks – Krijn de Koning

Krijn de Koning

Het kloppend hart van SPEEL! is Blocks, ontworpen door kunstenaar Krijn de Koning. Het is geïnspireerd op het oude speelhuis van de Nassaus dat tussen 1610 en 1621 op deze plek stond. Het kleine jachtslot bevond zich in het midden van een Sterrenbos, een wildpark van de Nassaus. Zij nodigden hier hun adellijke vrienden uit om te komen jagen, spelen en dineren.

In oude archieven en tekeningen is te zien hoe het jachtslot eruitzag. Het speelhuis was een achthoekig gebouw van drie verdiepingen met een toren en 88 ramen van Bourgondisch glas.

Voor deze remake van het speelhuis liet Krijn zich inspireren door het stapelen van blokken. Voor hem de meest eenvoudige vorm van spelen. Blocks is opgebouwd uit grote gekleurde kubussen.

Als je door het doolhof loopt, zie je de kubussen hoog boven al het groen uitsteken. In iedere kubus is iets te ontdekken. Zo vind je er spectaculaire nieuwe glas-in-lood ramen, hoor je spannende verhalen over de Nassaus, kun je zelf gaan bouwen of genieten van het uitzicht over het doolhof en het Havenkwartier.

Krijn de Koning

Krijn de Koning (Amsterdam, 1963) is kunstenaar en hij bouwt – vaak tijdelijke – kunstwerken voor specifieke plekken, met vloeren, muren en doorgangen. Nu eens zijn deze smetteloos wit, dan weer felgekleurd. Altijd hebben ze een relatie met hun omgeving. De maker is steeds op zoek naar maat, evenwicht en schoonheid. Zijn werk is te zien in internationale musea, galerieën en in de openbare ruimte.

Op het eerste gezicht lijken de kunstwerken helder en overzichtelijk. Maar als je erdoorheen loopt, ga je de omgeving opnieuw bekijken en ervaren.

www.krijndekoning.nl


Foto: Photed by Edwin Wiekens

 

Locatie