Spring naar content

Oogstgesprek SPEEL!

Placemaking is ook stadmaken. Hoe maken we pioniersinitiatieven in CrossMark duurzaam onderdeel van stedelijke (her)ontwikkeling?

In het laatste weekend van ons groene Kunstdoolhof SPEEL! organiseren CrossArts en het Bredase Architectuurcentrum BLASt op zaterdag 30 september een Oogstgesprek. Pioniers, initiatieven en interventies zoals SPEEL! zorgen al voor kleur en identiteit in CrossMark. Welke waarden genereren ze nog meer? Hoe maken we ze duurzaam onderdeel van deze stedelijke ontwikkeling?

Maar wat ís placemaking nu precies? Placemaking is een menselijke benadering in het plannen en vormgeven van de publieke ruimte. Hierbij wordt gekeken naar hoe de ruimte wordt gebruikt. En hoe de kwaliteit van de openbare ruimte en het leven van de mensen die er gebruik van maken te verbeteren.

Het Oogstgesprek wordt een actieve bijeenkomst waarin een gezamenlijke discussie wordt afgewisseld met energieke pitches van inspirerende praktijkvoorbeelden uit andere steden. En met kleine (groeps)opdrachten die we goed in Breda kunnen toepassen!

Met bijdragen van in ieder geval: gespreksleider Willem Hein Schenk, Thom Aussems (Urbandustrial), Frederique Kreeftenberg (StrandLAB Almere), Ruud Reutelingsperger (Observatorium), en [On]Benut Breda.

Kunstenaarsgroep Observatorium (Rotterdam 1997) is een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making.De partners van de maatschap zijn Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger, woonachtig en werkend in Rotterdam met achtergronden in beeldende kunst, architectuur, literatuur en onderwijs.

[On] Benut Breda is een programma van de gemeente Breda om de leegstand van vastgoed te verminderen en transformaties in de stad te stimuleren. Bestaand vastgoed wordt ingezet voor nieuwe functies. [On] Benut Breda verschijnt ook als tijdschrift.

Stichting StrandLAB Almere is een buitenlaboratorium voor Cultuur. StrandLAB  heeft een opdracht van het Fonds Verstedelijking Almere (gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk) om via cultuur bij te dragen aan de ontwikkeling van Kustzone Poort, de stad Almere en de provincie Flevoland. StrandLAB is een creatieve broedplaats en plek voor talentontwikkeling gevestigd op het Almeerderstrand aan het IJmeer.

Thom Aussems is sinds 1995 directeur van corporatie Sint Trudo. Transformatie is een rode draad in zijn loopbaan. Sint Trudo houdt zich bezig met verschillende vormen van transformatie in Eindhoven en omgeving.

Vanaf 19.00 uur krijgt iedereen de gelegenheid om, onder het genot van een drankje, de installatie Panorama van Tijd te bekijken. Met projecties op de muren van Brack en soundscapes in het sfeervol verlichte hennepdoolhof, speciaal ontworpen voor SPEEL! door Hans Timmermans.


Foto: Photed by Edwin Wiekens

Locatie