CrossArts kunstcafé: onthulling van de plannen deze zomer
Tijdens het eerste Kunstcafé van CrossArts dit jaar, dinsdagavond 18 april, werden de plannen over een modern speelhuis en kunstdoolhof gepresenteerd. De belangstellenden namen daarnaast deel aan een archeologische speurtocht over de Speelhuislaan.
Archeologische speurtocht
In een kleine drie kwartier liep een groep bezoekers de speurtocht over de Speelhuislaan, met gids Juup Luijten. Ondernemers in de laan stelden hun etalage ter beschikking voor het tonen van archeologische vondsten in het gebied. Ook werden kunstwerken van Evi Hogervorst en Bas Steens toegevoegd aan de expositie. Aan de hand van de voorwerpen, prenten en illustraties vertelde Juup over de geschiedenis van het gebied. Er was veel aandacht voor het speelhuis (begin 17e eeuw gebouwd door de zonen van Willem van Oranje) en de Speelhuislaan die daar heen leidde.
Juup vertelde geanimeerd over de functie; het werd gebouwd als een klein jachtslot, van waaruit de adel op uitnodiging van de Nassaus joeg op wild dat in het omringende bosje bijeen was gedreven. Die jacht was weinig sportief, want het bosje was omheind en de dieren konden geen kant op… Na de jacht gaven de deelnemers zich over aan luxueuze banketten. De archeologische vondsten in de buurt van het oorspronkelijke speelhuis verwijzen daar nog naar.
Speelhuis 2.0
De presentatie erna werd gegeven door Krijn de Koning, de beeldend kunstenaar die het nieuwe speelhuis ontwerpt. Het komt op een steenworp afstand van de plaats van zijn historische voorganger, op het nu braakliggende terrein tussen Electron en Brack. Krijn werkt graag met de ruimte op de plek waar zijn kunstwerk moet komen te staan en zijn handelsmerk is het spelen met blokken. Dat kunnen zelfstandige kamers worden, of volumes waarmee ruimtes worden geschapen. Hij toonde zijn eerste schets voor het nieuwe speelhuis: ,,Dit is wat ik meteen op papier zette. Wat ik voor me zie, is een installatie van steigers waaraan blokken hangen, verblijfsruimtes. Het lijkt me heel gaaf om een soort parcours tussen die blokken te maken.’’ De exacte invulling laat nog even op zich wachten, maar voor een impressie van zijn werk, kijk zeker eens op krijndekoning.nl.
Rondom het speelhuis komt een doolhof met groene beplanting voor bezoekers om doorheen te dwalen. Het kunstdoolhof heet Speel!, als verwijzing naar het oude speelhuis en om aan te geven dat het een plek is om te spelen met creativiteit. Ook is er plek voor programmering in samenwerking met partijen in Breda.
Speel! is van 18 augustus tot 1 oktober te bezoeken. Dan is er een nieuw zaadje geplant voor een permanente inbedding van kunst en cultuur in de nieuw te ontwikkelen woonwijk.
Wil je nog meer lezen over de archeologische objecten? Alle informatie vind je hier https://crossarts.nl/verborgen-verhalen-rondleiding