Spring naar content
Terugblik

Dit was Speel! 2023

Auteur Janneke van de Putte
Datum: 30 november 2023 | Leestijd: 5 minuten
Deel via whatsapp

 

Een zinnenprikkeld kunst- en cultuurprogramma in het Havenkwartier van Breda. SPEEL! is de eerste grote publieksmanifestatie van CrossArts en heeft van 18 augustus tot en met 1 oktober plaatsgevonden. Voor SPEEL! heeft CrossArts in samenwerking met Mothership en kunstenaar Krijn de Koning een ‘reconstructie’ van het oude Speelhuis van de Nassaus gerealiseerd, gelegen in een tijdelijke groene speelplaats; een kunstdoolhof van duurzaam vezelhennep.

Als tijdelijke locatie is gekozen voor het braakliggende terrein van voormalige machinefabriek Backer en Rueb. Het gebied wordt door Amvest ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk. Op dit terrein aan het eind van de Speelhuislaan heeft in de 17e eeuw het achthoekige jachtslot (maison de plaisance) van Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, gestaan. Het jachtslot was ooit een symbool van koninklijke pracht en praal. Deze zomer is het erfgoed van weleer nieuw leven ingeblazen door hedendaagse kunstenaars.

 

 
Het resultaat? Een verfrissend kunstdoolhof waar zeven weken lang is gespeeld. Waar mensen met en door kunst aan het denken zijn gezet over de geschiedenis én toekomst van dit gebied. Van de opening op 18 augustus met een avontuurlijke route door het doolhof, bedacht door circus- en theatergezelschap Tall Tales, tot vaste kunstmanifestaties. Zoals de kleurige trekpleister Blocks door Krijn de Koning, ontworpen met de trappen van de Rotterdamse Dakendagen.

 

“Voor Speel! is kunst gemaakt die uit daagde om niet alleen van een afstandje te kijken maar ook om samen te gaan spelen”

 

 

Blocks was niet alleen een kunstwerk om te bekijken. De steigerconstructie voerde je langs vijf kubussen met elk een eigen inrichting en verhaal, waaronder in één van de kubussen Raamwerken. Een schitterende samenwerking met kunstenaar Tom Heerschop en Stedelijk Museum Breda. Ook de kunstwerken Juice!, Een dag met de Nassaus, de pop-up bieb, het Vrije Vogelvouwlab en Intertwining Weeds waren de gehele periode te zien, te beluisteren en te ervaren. De zeer vermakelijke podcastserie Vooruit Naar Het Verleden, gemaakt door Royal Roots, is nog steeds te beluisteren!

 

Publie gaat naar binnen bij de ingang van het kunstdoolhof. Op een bord staat in kleurig krijt geschreven Welkom bij SPEEL!

 

Het wekelijks wisselende programma van SPEEL! is tot stand gekomen dankzij samenwerkingen met een divers en grote groep makers, culturele en maatschappelijke partners en Bredase inwoners en ondernemers.  Zoals de Sunset Cinema, Radio Sueno en de voorlees- en spellenmiddagen. Natuurlijk niet te vergeten de fenomenale uitvoeringen van Ensemble Antonio (SymCoBreda) op beide middagen van het Open Monumentenweekend, welke in een zinderend zomerweekend schaduw konden vinden onder kunstwerk Blocks.

 

 

SPEEL! is in het laatste weekend van september afgesloten met het Oogstgesprek, waarbij publiek en pioniers met elkaar in gesprek zijn gegaan over onderwerpen als stadmaken. Hoe maken we pioniersinitiatieven in CrossMark duurzaam onderdeel van stedelijke (her)ontwikkeling?

 

“SPEEL! Was een bouwsteen die meer kleur en identiteit aan CrossMark heeft gegeven. CrossArts gaat in 2024 vol inspiratie door op deze ingeslagen weg. “

 

Als klap op de vuurpijl sloot SPEEL! af met twee avondopenstellingen met een sfeervol verlicht kunstdoolhof en op de muren van Machinehal Backer en Rueb kunstinstallatie Panorama van Tijd. De projecties en soundscapes zijn speciaal voor SPEEL! ontworpen door Hans Timmermans.

 

FOto Edwin Wiekens

 
Sinds 2022 werkt CrossArts in opdracht van de gemeente Breda aan een kunstprogramma dat inspeelt op de stedelijke ontwikkelingen in het CrossMark gebied (Breda Noord). De organisatie is een initiatief van vijf Bredase culturele partijen: Brack, Electron, Grote Kerk Breda, BredaPhoto en stichting Tranzforma (Stadsgalerij Breda). Met deze samenwerking bouwen we aan een creatiever, groener en duurzamer Breda!

 

 

Lees meer