Spring naar content
Terugblik

Kunstdoolhof SPEEL! nodigt je uit

Auteur Joost Klaverdijk
Datum: 19 augustus 2023 | Leestijd: 6 minuten
Deel via whatsapp

SPEEL! opent met een feestelijke start

Een feestelijke opening op het terrein van CrossArts op vrijdag 18 augustus. Na intensieve maanden voorbereiding gaat het kunstdoolhof SPEEL! dan eindelijk open. Genodigden ervaren wat SPEEL! de aankomende zes weken te bieden heeft. Makers, deelnemende kunstenaars, vertegenwoordigers van Bredase culturele instellingen en andere genodigden struinen als eerste door de vezelhenneptuin.

Dat het weer de afgelopen tijd de groei van het hennepdoolhof in de weg stond, was deze dag niet te merken. Zon en zomerse temperaturen zijn volop aanwezig tijdens de feestelijke start. Goed, het gewenste doolhof is voor nu meer een tuin geworden, maar wat voor één. Wie over de paden richting het eindpunt loopt, komt een aantal bijzondere installaties van lokale kunstenaars tegen.

Tijdens de opening werden de gasten extra verrast met performance art van Tall Tales Company. Vijf in zwart geklede jongleurs namen de bezoekers mee door het doolhof met een act waarin balans, patronen, poëzie en visualisatie een grote rol speelden. Eerst individueel langs het wandelpad, later collectief en eindigend op de trappen van kunstbouwwerk Blocks.

Blocks is dan ook de grote blikvanger van SPEEL! in de verzameling kunstinstallaties en activiteiten die georganiseerd worden. Het is de vertaling van het originele Speelhuis van de Nassaus naar nu. Kunstenaar Krijn de Koning uit Utrecht liet zich inspireren door het oorspronkelijke jachtslot. In Blocks creëerde hij een nieuw speelhuis door alles weg te laten, behalve vijf kamers. Die staan en hangen als losse elementen in een grote installatie van steigers. Met groot bedoelen we dan ook een huizenhoog bouwwerk.

Iedere kamer heeft een eigen thema. Zo is er een met felle kleuren waar je naar hartenlust met blokken kunt spelen. In een ander hangen vier raampanelen van Tom Heerschop, die je een blik gunnen op het verleden van dit stukje Breda en de verwevenheid met de Nassaus. 

Foto PHOTED by Edwin Wiekens

Voordat de bezoekers zelf de trappen van Blocks op konden, waren er enkele korte toespraken. Directeur Marjan van Gerwen van CrossArts, die met warme woorden alle betrokkenen bij dit unieke project bedankte. Bestuursvoorzitter Wicher Meijer, de ‘aanjager’ van CrossArts, die iedereen uitnodigt om te komen spelen: ‘Deze plek is de verbinding tussen een flink aantal culturele hotspots, zoals Electron, Brack, Podium Bloos en straks ’t Zoet. Met uitzicht op de Grote Kerk.’ 

Het concept van SPEEL! is uitgewerkt door kunstproducent Mothership, dat op verschillende plekken publieke ruimtes verrijkt met bijzondere belevingen. Creatief directeur Jeroen Everaert: ‘Deze plek was eeuwen geleden een plek voor notabelen om te recreëren. Het idee was om dat Speelhuis terug te brengen, maar dan in een eigentijdse uitvoering. Daarvoor werd Krijn de Koning benaderd, een kunstenaar die bekend staat om zijn speelse ontwerpen. Die stond dezelfde dag nog op de stoep…’

Marjan van Gerwen gaf aan met SPEEL! drie doelen te dienen: ‘Het is een avontuur, met als eerste  idee het doolhof van vezelhennep. De gemeente was aanvankelijk argwanend door het woord ‘hennep’, maar na enige uitleg kregen we alle steun en hulp. Het was een avontuur om de groei erin te krijgen.’ Doel twee is uitnodiging. ‘Sta stil bij de verandering van dit stukje Breda, en treed andere mensen met nieuwsgierigheid tegemoet.’ Het derde doel: ‘Met andere delen van Breda maken we door kunst en cultuur de stad. Met indrukken die blijven. Kunst maakt je deelgenoot van de verandering, zoals Stedelijk Museum Breda, Blind Walls Gallery en de Grote Kerk doen. En nu ook dit stukje van Breda.’

Daarna was het tijd voor iedereen om Blocks en de kunstinstallaties bij SPEEL! zelf te ervaren. Het industriële geluid van de voetstappen op de steigers klonk als muziek, net als de enthousiaste commentaren van deze eerste bezoekers.

 

Foto’s: Photed by Edwin Wiekens

This site is registered on wpml.org as a development site.