Spring naar content
Vraag

Open Call – KOP

Auteur CrossArts
Datum: 20 juni 2024 | Leestijd: 3 minuten
Deel via whatsapp

Kunstenaars opgelet!

KOP schrijft samen met CrossArts en kunstenaarscollectief Observatorium een open call uit voor een kunstopdracht binnen het kunstproject `Liefde voor de Mark`.  De deadline is op 23 juni.

 

Liefde voor de Mark

Dit jaar gaat CrossArts samen met kunstenaarscollectief Observatorium, het water op. We nodigen jou uit om deel te nemen aan een unieke verkenning van de rivier de Mark! Rond het drijvende kunstwerk van Observatorium is in de weekenden tussen 24 augustus en 6 oktober ruimte om werk te exposeren of uit te voeren (op of in het water).

 

Aanleiding

Net buiten de binnenstad van Breda transformeert de Mark van een stadssingel naar een rivier in een haven. De kades getuigen nog van het belang van het water voor de industrie. De ruimte rondom de rivier wordt klaargemaakt voor een nieuwe stad. De stedenbouwers zeggen dat de Mark de ruggengraat van het nieuwe stadsdeel CROSSMARK wordt.

 

De kunstenaars van Observatorium verbazen zich over de open ruimte van de rivier en alles wat daar nu nog in afwachting is van de transformatie. Ze moeten ook even op adem komen van alles wat er al is en wat er allemaal nog staat te gebeuren. Het lijkt tijd om even stil te staan en goed om je heen te kijken en onszelf en anderen te bevragen.

 

Iedereen weet dat vanaf het water de wereld er heel anders uitziet. Wat kan dit betekenen voor de toekomstige functie van de rivier? Een ruggengraat van vrije ruimte, uitzicht en natuurlijke processen in de dichtbebouwde stad. Maar waar kijken de nieuwe stedelingen dan precies naar? Wie is Mark de Rivier? Is de ruggengraat ook een levensader, een biotoop, een houvast, een sentiment?

Hoe kan deze anonieme ruimte een levende rivier zijn geweest? Of is het dat nog?

 

Fietsend en wandelend langs de Mark kregen de kunstenaars het verlangen om op het water te zijn en te weten wat er zich onder het spiegelend oppervlak bevindt – de oevers, de bodem, de stroming, het water zelf. Wat is de eigenheid van de Mark? Wat zien we van het water als we op het water zijn? Wat kan de Mark in de toekomst zijn? Hoe luister je naar de rivier en wat zou die dan zeggen? Kun je van de rivier houden via respect, verbondenheid, engagement en zelfs intimiteit? En kan de Mark (de rivier, de oevers, het water) ook een breed platform voor de kunst en cultuur van Breda worden?

 

In Liefde voor de Mark zijn we op zoek naar de verhalen en verbeelding van de Mark voor de toekomst. Alle bevindingen worden vastgelegd in een artistieke gebiedsbiografie die in oktober aan de gemeente zal worden aangeboden.

 

Een drijvend kunstwerk

Voor de verkenning van het karakter van de rivier bouwt Observatorium een bijzonder drijvend kunstwerk én bieden zij zeven weken lang gastvrijheid aan bewoners, onderzoekers en kunstenaars. In die periode worden allerhande onderwerpen onderzocht; ecologie, geschiedenis en persoonlijke verhalen en ervaringen. Een breed publiek is welkom om het drijvend kunstwerk te bezoeken, kennis te nemen van de verzamelde bevindingen en zelf eens goed te luisteren naar de stem van Mark de Rivier en te vertellen wat zij hebben gehoord. BredaNu zal vanaf het drijvende kunstwerk interviews afnemen en in radio-uitzendingen verhalen verzamelen.

 

In de weekenden zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd en is bieden we ruimte om op of rond het drijvende kunstwerk van Observatorium werk te exposeren of uit te voeren in de weekenden tussen 24 augustus en 6 oktober.

 

Wat zoeken wij?

We zijn op zoek naar bestaand werk, maar bieden ook ruimte voor het maken van een nieuw werk. Ben jij kunstenaar, heb je een passie voor water, een werk voor op het water of daar goede ideeën voor? Wil je jouw werk laten schitteren op het water en mede invulling geven aan het kunstprogramma Liefde voor de Mark? KOP, CrossArts en Observatorium bieden een verrassend platform in de rivier de Mark in Breda. We horen graag wat jij hier zou willen doen of tonen!

Wat we bieden

  • Een passend fair practice honorarium
  • Voor kunstenaars die korter dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd begeleiding vanuit KOP
  • Maak je al langer kunst dan is jouw voorstel ook meer dan welkom maar dan werk je zelfstandig aan de opdracht,
  • Voor iedereen die geselecteerd wordt organiseren we een werksessie met kunstenaarscollectief Observatorium op 4 juli
  • De mogelijkheid om te exposeren op of in het water van de Mark in Breda, bij of op het drijvende kunstwerk van Observatorium.
  • Promotie van je werk vanuit KOP en Cross Arts

 

 

Interesse?
Stuur een e-mail naar opencall@kop.nu, met daarin je cv, (link naar) portfolio of website en een korte motivatie waarom jij graag met ons het water op wil.

 

Deadline: 23 juni

 

Kijk voor meer informatie over het project ook op ook op: CrossArts 2024: ‘Liefde voor de Mark’ – CrossArts
Bekijk ook: CrossArts jaarplan 2024

Lees meer